Nepřehlédněte
Články
23. 10. 2019 - Karolína Rajnochová, Alžběta Vaškových (2. C)
Španělská gastronomie pohledem studentů naší školy
Při našem poznávacím zájezdu do Španělska jsme poznali nejen památky, ale také jejich typickou kuchyni.
V našem hotelu Mercé v Pinedě nám každý večer v hotelové restauraci dali na výběr z několika tradičních španělských jídel. Během týdne jsme tak měli možnost ochutnat jejich výborné krevety, mušle a ryby, paellu (rýžová specialita s mořskými plody), albóndigas (kuličky z mletého masa) a ensalada rusa (bramborový salát s majonézou). Po večeři následoval typický dezert Katalánska – crema catalana (hustý vaječný krém s vrstvou karamelu na povrchu).
V Barceloně jsme navštívili zdejší trhy, na kterých nás nejvíce potěšil velký výběr ovoce jako kiwi, mango, dračí ovoce, ananas, papája, žlutý a červený meloun, jahody, datle a mnoho dalších. Když jsme si tržnici procházeli, zjistili jsme, že zde nejsou k prodeji jen sladkosti, ovoce a šťávy z něj, ale také nepřeberné množství ryb a mořských plodů, různých druhů šunek a sýrů a také salámů.
Když procházíte nějakou ulicí ve Španělsku, narazíte na nepřeberné množství tapas (chuťovky). Jsou to malé porce jídla, které si Španělé dávají např. k pivu nebo vínu.
My jsme ochutnali velmi známou polévku gazpacho (studená polévka z rajčat, papriky a česneku) a neodolali jsme a museli jsme si koupit empanadu (fritovanou kapsičku plněnou mletým masem). Ti, co mají rádi sladké, si mohli dát churros (smažené proužky litého těsta s čokoládou).
Pobyt ve Španělsku byl pro nás kulinářským zážitkem.